About

About

Een multiculturele droom anno 2014

Moskee in de Stad is een tiendelige interactieve documentaire over de bouw van de Westermoskee in Amsterdam West. Een initiatief van de Turks-religieuze beweging Milli Görüş dat in 1994 begon. In eerste instantie was het de bedoeling om megalomaan Turks gebedshuis te bouwen, maar na een aantal jaar werd het project getransformeerd tot een multicultureel project dat de integratie van Turkse moslims moest bevorderen. Echter, na een fel conflict tussen progressieve en behoudende Turkse moslims ontaardde het project in een groot debacle. De multiculturele droom bleek een illusie te zijn en kwam, door de veranderende tijdsgeest in Nederland, nooit uit.

Desalniettemin wordt de Westermoskee twintig jaar later alsnog gebouwd. Weliswaar zonder de idealistische gedachte, maar wel midden in een oude stadswijk met veelal autochtone Nederlandse omwonenden. In de interactieve non-fictie vertelling volgen we de betrokkenen van deze moskee in aanbouw. Hoe gaan omwonenden om met de komst van zo’n prominente moskee voor hun deur? Daarnaast blikken we terug op het turbulente verleden.

Moskee in de Stad is mogelijk gemaakt met steun van het Mediafonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Filmfonds.

Mediapartners: De Correspondent, De Groene Amsterdammer, Het Parool en uitgeverij Atlas-contact.

Contact: info@moskeeindestad.nl