Scroll naar beneden

Scroll naar beneden

    De
droom
   van de
Turken

Al sinds begin jaren negentig droomt de Turkse moskeevereniging Aya Sofya, onderdeel van Milli Görüş, van een moskee in de Amsterdamse Baarsjes. Nu, twee decennia later en tegen alle verwachtingen in, gaat die droom eindelijk in vervulling. De bouw is gestart van één van de meest besproken en ambitieuze moskeeën die ons land kent: de Westermoskee.

video placeholder
gradient

De Turkse Bazaar

Het is september 2013 en het moskeebestuur organiseert een Turkse bazaar om de bouw opnieuw officieel in te luiden. Opnieuw, want in 2006 en 2008 waren er ook al ‘startmomenten’. Nu is de situatie anders, alleen al omdat rondom de toekomstige moskee honderden mensen wonen in het nieuwe Piri Reïs-complex. Hoe zien zij de toekomst met hun nieuwe buren tegemoet?

september 2013
gradient

Twintig jaar terug

Op het terrein waar de Westermoskee gebouwd zal worden staat begin jaren negentig het in onbruik geraakte garagebedrijf Riva. In deze tijd is De Baarsjes een onveilige wijk: diefstal, drugsoverlast en moord zijn er schering en inslag. Het stadsdeelbestuur probeert het tij te keren door met de politie achter daders aan te gaan, maar ook moskeeverenigingen dragen hun steentje bij door jongeren van de straat te halen. Moskeevereniging Aya Sofya ziet haar ledental toenemen. Voor deze groeiende achterban – jong en oud – gaan ze op zoek naar een geschikte ruimte voor gebedsdiensten en sociale activiteiten.

video placeholder
gradient

Trotse eigenaar

Na de aankoop van het voormalige Riva-terrein vestigt het bestuur van Aya Sofya er een moskee. De garagehal huisvest de gebedsruimte en in de panden eromheen komen vergaderplekken en sociale ruimten. Ook worden er winkels geopend waarmee de moskee deels wordt geëxploiteerd. Voorman Kabaktepe kan echter niet bevroeden dat de succesvolle aankoop het begin is van een langdurig conflict met het stadsdeelbestuur en de omwonenden. Niet iedereen is blij met de komst van de moskee.

Oktober 1994
video placeholder
gradient

Aankoop grond

Üzeyir Kabaktepe is in die jaren voorman van moskeevereniging Aya Sofya en ziet het oude Riva-terrein in De Baarsjes als dé plek om hun dromen te realiseren. De 8000 vierkante meter en de vele gebouwen bieden ruimte aan alle sociale en religieuze activiteiten die ze voor ogen hebben. Maar de vraagprijs is 3,2 miljoen gulden. Onder leiding van Kabaktepe komt er een inzamelingsactie onder de achterban van Milli Görüş in Nederland. Gelovigen doneren spaargeld of bezittingen en sluiten leningen af om de aankoop van het Riva-terrein mogelijk te maken. In februari 1994 – vlak voor de vastenmaand Ramadan – wordt de grond aangekocht. Het stadsdeelbestuur is verrast.

video placeholder
gradient

De demonstratie

Nadat de gemeente onder leiding van Freek Salm het moskeecomplex bijna heeft ontruimd, ontstaat er een impasse. De Turken willen op het voormalige Riva-terrein blijven en zoeken de rechter op. In oktober 1994 organiseren ze een demonstratie. Op het Beursplein verzamelen een paar duizend Turkse Nederlanders die gebruik maken van hun burgerrechten. Salm wordt ook uitgenodigd. In zijn eentje gaat hij naar het afgeladen plein om de boze menigte toe te spreken.

video placeholder
gradient

Politieke weerstand

Freek Salm (PvdA) is in 1994 stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes. In de jaren daarvoor heeft hij een strijd gevoerd tegen de criminaliteit en onveiligheid in de wijk. Altijd vond hij Üzeyir Kabaktepe van Milli Görüş aan zijn zijde, maar nu deze een moskeecomplex heeft geopend in de voormalige Riva-garage raakt hun relatie bekoeld. De moskee voldoet niet aan het bestemmingsplan en Salm heeft twijfels over de religieuze koers van Milli Görüş, die door zijn adviseurs als radicaal wordt afgeschilderd. Hij wil de moskee op deze plek tegenhouden en is bereid om ver te gaan.

 

gradient

Welke mening deel jij?

Meningen en discussies rond dit project mogen verder leven.

Deel één van deze afbeeldingen op jouw sociale media kanaal. Of volg ons via  en

Benieuwd naar de volgende afleveringen? Schrijf je in!

2015
1994